9 Ekim 2015 Cuma

Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Seni hayata getirenler kolay getirmedi, sen de hayatını ucuza terketme!

İçinde bulunduğumuz Ekim ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık ayı. Peki meme kanseri nedir? Meme kanseri dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Bilimsel bulgular hastaların ortalama yaşının 51,6 olduğunu, kanser görülme sıklığının 45-49 yaş grubunda %16,7lere dayandığını gösteriyor. Dünya çapında ise her 9 kadından biri bu hastalığın tehdidi altında. Avrupa’da her yıl bir milyona yakın kadın meme kanseri yüzünden tedavi görüyor. Dünyada her 3 dakikada bir kadın meme kanserine yakalanıyor. Ve ne yazık ki, her 11 dakikada bir kadın, bu hastalık yüzünden hayatını kaybediyor.
Meme kanserinin böyle bir trajediye dönüşmesi, tıbbi nedenler kadar kültürel nedenlere de bağlı. Bir çok kültürde meme, kadın vücudunun herkesten saklanması gereken, yasaklı bir parçası. Oysa meme kadınlığın cinselliğin sembolü olduğu kadar anneliğin ve anne ile bebek arasındaki duygusal bağı oluşturan bir semboldür. Bu sembol kadınlar için hayati organlardan biridir. Ancak toplumsal tabular nedeniyle, meme ve sağlık arasındaki ilişki yeterince vurgulanmadığı için, kadınlar herhangi bir meme hastalığı karşısında büyük bir şaşkınlık ve korku yaşıyor.
Ülkemizde, önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanseri, %24’lük oranla, kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasındadır. Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de meme kanseri çok daha genç yaştaki kadınlarda görülmeye başlanmıştır.
Dünya’da meme kanseri görülme sıklığı artarken, gelişmiş batı ülkelerinde bu hastalığa bağlı ölüm oranı artmadığı gibi, son yıllarda azalmaya başladı. Çünkü, meme sağlığı konusunda yeterince bilinçlendirilmiş olan toplumlarda, erken tanı olanakları yaygın olarak kullanılıyor ve erken teşhis oranı her yıl yükseliyor. Örneğin geçtiğimiz yıllarda İsveç ve Finlandiya’da yürütülen meme kanseri için yüksek kaliteli mamagrofi tarama uygulaması, meme kanserine bağlı ölümleri üçte bir oranında azaltmıştır.Ülkemizde de İsveç örneğindeki gibi %90’lara varan bir tarama uygulanabilseydi yüz binlerce kadın, şu anda hayatta, sevdiklerinin yanında olabilecekti.
Öyleyse bu hastalıkta önemli olan erken teşhis ve tanı. Ve meme kanseri gerçeğinin farkında olmak, kontrollerimizi zamanında düzenli bir şekilde yaptırmak.

Ev Tekstil Pazarı olarak Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayında sizin için bu farkındalığı oluşturmaya çalıştık. Okuduğunuz için teşekkürler.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder