Ev Tekstil Pazari |
Mevsim geçiş dönemlerinde sürekli değişen hava şartları, verimsiz enerji tüketimimize neden olabiliyor. Bahar aylarında kombi kullanımı nasıl olmalı?
Geceleri hava hızla soğurken, güneşli günlerde çok ısınabiliyoruz. Gün içinde hava sıcaklığı da değişkenlik gösterebiliyor. Hal böyle olunca evlerimiz, özellikle güneşli günlerde hızla ısınırken geceleri de hızla soğuyor ve bu durumda oda termostatlarımız yok ise kombilerimizin üzerinden sürekli sıcaklık ayarı yapmamız gerekiyor. Oda termostatı kullanılan evlerde gün içinde artan dış hava sıcaklığına bağlı olarak kombilerimiz sürekli çalışmak zorunda kalmayabiliyor.
Bu durum tasarrufu beraberinde getirirken akşam saatlerinde düşen dış hava sıcaklığına bağlı olarak evlerimiz de soğuyor ve oda termostatlarımız görevini yaparak kombilerin evimizi konforlu hissedeceğimiz kadar ısıtacak şekilde çalışmasını sağlıyor.
Özetle, sıcaklığın ani değişebildiği, gece ve gündüz sıcaklık farklarının fazla olduğu bahar ayarında, oda termostatları sürekli sabit bir sıcaklığa ayarlanmış sa bile ihtiyaç olmayan zamanlarda kombileri mizin çalışmasını önleyerek tasarruf edebilmemizi ve sıcaklığın aniden düştüğü akşam saatlerinde de kombileri mizi devreye alarak konforlu bir ortamda yaşamamıza olanak sağlıyor. Üstelik sürekli değişen dış hava sıcaklığına göre kombilerimizin üzerinden sürekli ayar yapmamıza da gerek kalmıyor.
Bir de oda termostatlarımız akıllı olduğu durumda bütün bunları tasarrufu maksimize edecek şekilde kendi yapabiliyor ve de cep telefonu uygulamamızdan evimizin sıcaklığını sürekli izleyip, dilediğimiz zaman da müdahale edebiliyoruz.
Akıllı oda termostatı olan bir evde, havanın güneşli olduğu bir nisan gününü ele alalım, havanın serin olduğu gece saatlerinde evin sıcaklığını sabit tutarak kombinin çalışmasını sağlayan akıllı cihaz, gün içinde evde kimsenin olmadığını algılıyor ve ısıtma ihtiyacı yoksa kombimizin gereksiz yere çalışmasını önleyerek daha fazla enerji tasarrufu yapabilmemize olanak sağlıyor. Örneğin, gece havanın 8-10 derece civarlarında olduğu bir günde, gündüz saatlerinde akıllı cihaz kombimizi hiç çalıştırmaz iken gece saatlerinde gerektiği zaman devreye girerek bütün gün boyunca kombimizin toplamda sadece 2 saat çalışmasını sağlayarak hem ani sıcaklık değişimlerinden etkilenmememizi hem de gereksiz yere doğal gaz tüketmememizi sağlamış oluyor.
Kombi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sıcaklığın güz içinde sürekli değişebildiği, geceleri de aniden düşebildiği bahar aylarında enerji tasarrufu için dikkat edilmesi gerekenlere bakacak olursak;
Evlerimizde asıl önemli olan ve bizlerin algılayabildiği oda sıcaklığıdır. Kombinin üzerinden yapılan ayar petek suyu sıcaklığıdır ve kombilerimiz maalesef evimizin kaç derecede olduğunu bilmezler. Dolayısıyla önemli olan petek suyu sıcaklığı değil evimizin sıcaklığıdır. Ayarlarımızı evimizin sıcaklığına göre yapmalıyız.
Evlerimizin sıcaklığına göre kombimizi çalıştırabilmemiz için evimizin sıcaklığını ölçebilen ve kombilerimizi buna göre devreye alan cihazlar oda termostatlarıdır. 50 TL’ye alınan bir basit mekanik oda termostatı bile %5-10 arasında tasarruf sağlayacaktır. Bahar aylarındaki ani sıcaklık değişimlerinden dolayı gündüz ısınan gece de soğuyan evlerimizi minimum doğal gaz tüketerek ısıtmak istiyorsak oda termostatı kullanmalıyız. Akıllı oda termostatları ile özellikle bahar aylarında %50’ye varan tasarruf etmemiz mümkündür.
Her yıl periyodik olarak radyatör temizliği ve kombi bakımını yetkili servislere yaptırmalısınız. Periyodik bakım tesisatımızın ve kombimizin ısıl verimini ve de ömrünü arttıracaktır.
İlk yatırım maliyetleri göreceli olarak yüksek de olsa evlerimize ısı yalıtımı yapılması kış ya da bahar ayları demeden doğal gaz tüketimimizi önemli miktarda azaltacaktır. Isı yalıtımı kışın peteklerimizin ısıttığı havanın dışarı sızmasını azaltarak evimizin daha az doğal gaz ile ısınmasını sağlarken yaz aylarında da dışarıdaki sıcak havanın evimizi ısıtmasını engellemiş dolayısıyla evlerimizin daha serin olmasına olanak sağlar.
Bina yalıtımının yanında pencere camlarımız ve çerçevelerimizin de bulunduğumuz coğrafyaya göre düzgün seçilmiş olması gerekir. Yazın dışarıdan gelen güneş ışınların ısısını minimum düzeyde içeri alacak, kışın da içerdeki ısıyı hapsedecek çift cam sistemleri tercih edilmelidir.
Yine özellikle bahar aylarında uygulanabilecek basit bir yöntem; perdelerimizin gün içinde açık geceleri ise kapalı kalmasını sağlamaktır. Böylece gün içinde evimizin güneş ışınlarının ısıtıcı etkisinden faydalanmasına geceleri de ısınan havanın daha yavaş dışarı çıkmasını sağlayarak tasarrufa katkı sağlamış oluruz.
Yine hem kış hem de bahar ayları için etkili başka bir yöntem ise radyatörlerin önlerini ve üstlerini kapatmamamız gerekliliğidir. Özellikle kuzey cephesine bakan odalarımız daki radyatör peteklerinin arkasına ısı yalıtımlı paneller koyabilirsiniz. Bu peteklerin yaydığı ısının duvarlardan dışarı gitmesini engelleyecektir.
Ev Tekstil Pazari |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder