Rutubet lekesi rutubet önlendiği halde olduğu yerde kalmaya ve hatta çevresine yayılmaya devam edebilir.
Özellikle tavan ya da duvarların üst kısımları gibi erişilmesi güç yerlerde bulunan rutubet lekesi zaman içinde nemi de etkisiyle çevrelerine yayılırlar. Rutubet lekesinde kurtulmak için öncelikle rutubetin kaynağı bulunmalıdır.
Rutubet lekesi su sızıntısı ve nemden kaynaklanır. Rutubet lekesinin olduğu yeri inceleyerek rutubetin tam olarak nereden kaynaklandığını tespit edin. Eğer leke dışarıdaki kar yağışı sonrası ortaya çıktıysa bunun sebebi mevcut yere yakın yerde donmuş buz ve buzun erirken oluşturduğu nemdir.
Bunun haricinde duvarlarınız fazla yağmura maruz kalıyorsa ve yalıtım yapılmamışsa duvar sürekli nemli kalır ve bu da rutubete sebep olur.
Rutubet lekesinin giderilmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli etmen; sorunun kaynağının tespit edilip çözülmesinin ardından temizlik yapılmasıdır. Sudan kaynaklı bir sorun olan rutubetin çözümü için sorunu çözmeden yine suyla rutubet lekesini temizlemeye çalışmak ters etki yapacaktır. Rutubetin kaynağının tam olarak çözüldüğünden emin olduktan sonra temizlik işlemine geçmelisiniz.
Dikkat edilmesi gereken diğer önemli etmen ise, en ufak rutubet lekesinin bile ciddiye alınması gerektiğidir. İlerleyen rutubet sorunu daha zor giderilir.
Duvardaki Rutubet Lekesi Nasıl Çıkar?
Sadece görüntüsü sebebiyle değil insan sağlığı açısından da rutubet ciddi bir sorundur. Odadaki sıcaklığın yüksek olması soğuk duvarların terleme yapmasına ve dolayısıyla duvarların sürekli nemli kalmasına neden olur. Bu da küf oluşturur.
Duvarlardaki rutubet lekesinden kurtulmanın en etkili yolu evin sürekli ve düzenli olarak havalandırılmasıdır. Temiz hava ve havanın sirkülasyonu küfün oluşabileceği ortamı engeller. Kış aylarında günde 3 defa 5-10 dakika son baharda ise günde 3-4 defa 20 dakika kadar evinizi havalandırmak küf sorununu büyük oranda çözecektir.
Duvar ya da tavandaki rutubet lekesi olan bölgeyi kuru bir bezle silin. Duvar küf ve nemden tamamen arınana kadar silmeye devam edin. Daha sonra bu bölgeyi duvara zarar vermeyecek şekilde zımparalayın. Ardından çamaşır suyu döktüğünüz bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki küf mantarlarının yok olmasını sağlayacaktır. Son olarak duvarı temiz suya batırdığını bez ile silin. Böylece duvardaki rutubet lekesi çıkacaktır. Son olarak da havalandırıp iyice kuruduğundan emin olduktan sonra boyamalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder