30 Ocak 2017 Pazartesi

3D Çift Kişilik Nevresim Takımı Rose


3D Çift Kişilik Nevresim Takımı Rose


o   Nevresim : 200 x 220 cm
o   Çarşaf : 240 x 260 cm
o   3D Digital Yastık Kılıfı : 50 x 70 cm (2 Adet)
o   Standart Yastık Kılıfı : 50 x 70 cm (2 Adet)
o   % 100 Pamuk
o   Birinci Kalite Pamuktan Üretilmiştir

Ev Tekstil Pazarı
 

28 Ocak 2017 Cumartesi

Evde Kefir Nasıl Yapılır ?

Kefir keçi ya da inek sütünden, özel bir maya mantarıyla hazırlanan, ayran tadında, hafif ekşimsi içecektir.
Tarihi Orta Asya Türklerine kadar uzanır. Göçebe Türkler keçi, at ya da koyun sütünden mayalayarak yaptıkları bu içeceği uzun yıllar kullanarak nesilden nesile aktardılar. Avrupa’da hastalıkların olduğu dönemde Orta Asya halkları bu içecek sayesinde sağlıklı kalabiliyordu.
Kefir mayası beyaza yakın, hafif grileşmiş beyaz renktedir. İri tanelerden oluşur. Marketlerde satılan kefirde bakteri çeşitliliği çok azdır. Bu sebeple ev yapımı kefir kullanmanız önerilir. Evde yapacaksanız kefir mayasının kalitesi çok önemlidir. Bu sebeple kaynağı belli olan, kaliteli maya kullanılmalıdır.
Kefir mayası nereden alınır? Güvenilir mayayı doğal ürünler satan yerden alabilirsiniz. Kefir mayası nasıl olur? Mayası şeffaf, karnı baharı andıran süt renginde olmalıdır.

Kefir Nasıl Yapılır?

Malzemeler
  • Bir litre inek sütü
  • Bir çorba kaşığı kefir mayası
Yapılışı
Açık süt ya da günlük süt kullanabilirsiniz. Sütü kaynatın. Açık süt kullanacaksanız en az 15 dakika kaynatmalı↓sınız. Kaynattığınız sütü porselen ya da cam bir kaba koyun.  Parmağınızı yakmayacak bir ısıya geldiğinde süte bir çorba kaşığı kefir mayası katın. Sütü tahta kaşıkla karıştırın. Ardından üstünü pamuklu bezle örtüp kabı karanlık bir yere koyun. Karanlık olduğu için fırında bekletebilirsiniz. Fakat fırını çalıştırmayın. Sadece karanlık olduğu için orada tutun.
Burada 24 saat beklettikten sonra kabın içindekileri bir tülbentten geçirerek süzün. Tülbentte kalan kısmı maya olarak ayırın. İşte hazır. Buzdolabına kaldırdıktan sonra maya tanelerini içme suyuyla iyice yıkayın ve yine içme suyu içinde bir cam kavanoza koyup buzdolabında saklayın.
Not: Yapımında tencere de dahil olmak üzere hiç metal mutfak eşyası kullanmayın. Porselen tencere, tahta kaşık, plastik süzgeç kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Ev Tekstil Pazarı

27 Ocak 2017 Cuma

Vazodaki Çiçeklerin Solmaması İçin Ne Yapılır?

Evde yetiştirdiğinizi çiçekler hem soluyor ya da yapraklarını döküyor olabilir. Doğru bakım yöntemleriyle çiçeklerin solmaması mümkün.
Vazonuzun içini temiz tutun. Vazonuza uygun oranda su koyun. Normal buketler için yarım litre su (2 bardak) yeterlidir. Daha büyük buketler için daha fazla su koyun. Vazonuzu ağzına kadar su ile kesinlikle doldurmayın, 4-5 parmak su olması yeterli. Çok su dalları yumuşatır ve çiçeğin su çekmesini engeller.
Kesme çicek besinini
suda eritin. Bu besin çiçeklerin vazo ömürlerini uzatır. 3 günde bir tüm dalların altını 3-4 cm kadar keskin bir bıçakla çapraz kesin. Çiçek dallarının suyun içinde kalan kısımlarındaki yaprakları temizleyin. Vazonuza çiçeklerinizi zevkle yerleştirdikten sonra, direk güneş ışığından ve esintili yerlerden uzak bir yere koyun. Vazodaki suyu 3-4 günde bir değiştirin.

Nem

Havanın nemi, bitki yetiştirmek konusunda çok önemli bir yer tutar. Bitkilerin, yaşayabilmeleri için oksijene, karbondioksite hatta bazı bitkilerin azot gazına gereksinimleri vardır. Bilindiği gibi bitkiler gündüz güneş ışığında karbondioksit gazını alır, karbon özümlemesi yaparlar ve yaşamaları için gerekli karbonhidratları bünyelerinde oluştururlar.
Bu şekilde havadaki karbondioksit miktarını kullanarak azaltır ve dengeyi sağlar. Ev bitkilerinin çoğu tropik iklim bitkisi olduklarından, özellikle nemli hava isterler. Evinizin havası kuruysa, kalorifer üzerine koyacağınız bir kap su onlara istedikleri nemli havayı sağlayacaktır.

Ev Tekstil Pazarı
 

26 Ocak 2017 Perşembe

Ev Bitkilerinin Küflenmesi Nasıl Önlenir?


İç mekan bitkileri eve güzellik katarken yanı zamanda da havayı temizler. Çiçeklenmeye başlayan bitkilerde küflenme görülebilir.
Güzel görüntüleri ve hoş kokularının yanı sıra çiçekler bazı durumlarda küflenebilir. Eğer alerjiniz varsa havaya karışan küf kokusu sağlığınız için zararlı olabilir. İç mekan bitkilerinin küflenmesini önlemek için neler yapmalısınız?

Yüzeysel Küflenme


Sadece saksı toprağının üzerinde küflenme varsa, henüz erken demektir. Küfün yayılmasını ve bitkiye bulaşmasını engellemek için bitkiyi kökünden dikkatlice çıkarın. Saksıyı taze toprakla doldurup bitkiyi yeniden dikin.
Yeni toprağı sulamak için sprey kabı kullanabilirsiniz. Eğer yeni toprağı değiştirme imkanınız yoksa toprağın üstündeki topraklı bölgeyi alabilirsiniz. Ardından köke zarar gelmeyecek şekilde toprağı havalandırın.

Toz Halinde Küflenme

Toz halinde beyaz küfler genellikle yaprakların üzerinde görülür. Bu küfü nemli bir bezle hafifçe silin. Bu süreçte çiçeğe fazla su vermeyin. Odanın iyi havalandırıldığından emin olun. Küflenme genellikle aşırı sulama ve havasızlıktan oluşmaktadır.
Ev Tekstil Pazarı

25 Ocak 2017 Çarşamba

2017 Ev Dekorasyon Trendleri


Trend uzmanları 2017 ev dekorasyon trendleri belirledi. Ev dekorasyonunda moda renkler hangileri? Bu yıl hangi malzemeler kullanılacak? Tekstil ürünlerinde hangi kumaşlar öne çıkıyor? Evinizi yenilerken trendleri göz önünde bulundurun.
Bu yıl uluslararası renk otoritesi Pantone yılın rengini greenery olarak belirledi. Ev dekorasyon trendleri arasından mobilyadan duvarlara, kumaştan aksesuarlara kadar her alanda yeşilin tonları ön plana çıkacak.
Bu yıl ev dekorasyonu yaparken pişmiş tuğla, kiremit gibi pişmiş topraktan yapılan malzemeleri kullanabilirsiniz. 2017’de tuğla ve kiremit revaçta olacak. Rustik dekorasyon öğeleri iç mekanlara sıcaklık katacak.
Mantar pano da geri dönüyor. Özellikle ofis ve çalışma alanlarında mantar dokusunu dekorasyon öğesi olarak göreceğiz.
Koyu yeşiller, maviler, baharat tonlu kırmızılar, limon yeşilleri 2017’de sık sık karşımıza çıkacak renkler olacak.
2017 yılında yatak başlarında ahşap, demir, deri malzemeleri yerini içi dolgulu kapitone dokulara bırakıyor.

Ev Tekstil Pazarı
 

24 Ocak 2017 Salı

Sararan Klozet


Klozet temizliği önemlidir. Gün içerisinde çok sık kullanılan klozetler sağlık açısından temizliği ihmal edilmemesi gereken alanlardandır.
Kolzetler girintili çıkıntılı olduklarından kolay bir şekilde temizlenemezler. Üst kısmı temiz gibi görünse de girintili çıkıntılı kısımları mikrop barındırıyor olabilir. Bu sebeple gerçekten hijyen sağlayabilmek için klozet temizliği dikkat etmek gerekir.
Temizliğe başlamadan önce kendi sağlığınızı göz önünde bulundurarak eldiven ve maske takmalısınız. Bunların ardından temizliğe başlayabilirsiniz.
Kıvrımlı yüzeyleri temizlerken spreyli yüzey temizleyiciler kullanabilirsiniz. Spreyli uç, yapısı itibariyle zorlu bölgelere ulaşımı kolaylaştırır.
Klozetin sarılığını gidermek için amonyaklı cif kullanabilirsiniz. Amonyaklı cifi klozetin üzerine dökün. Ardından üzerine de bir miktar çamaşır suyu ilave edin. Bu şekilde 10 dakika bekleyin. Ardından klozeti bol sıcak suyla ovarak yıkayın. Ardından klozeti soğuk suyla bir kez daha durulayın.
Bu işlemden sonra klozetin bir süre kullanılmaması ve banyonun havalandırılması gerekir. Kapı ve pencereleri açarak banyoyu çamaşır kokusu tamamen yok olana kadar havalandırın.
İlk temizlikte klozetin etrafında kireç tabakası olabilir. Klozete kireç sökücü deterjan dökün ve lekeleri fırçalayın. Ardından sifonu çekin, lekeler gidecektir. Kireçler için tuz ruhu da kullanabilirsiniz.Fakat tuz ruhunu solumamaya dikkat edin.
Kimyasal malzemeler kullanmak istemiyorsanız temizlikte doğal ürünler de kullanabilirsiniz. Sprey şişesine sirke, karbonat ve su koyup klozeti bu karışımla da temizleyebilirsiniz. Sirke lekelerin giderilmesinde ve bakterilerin yok edilmesinde etkili bir üründür.
Temizliğin yanı sıra hoş koku sağlamak için tuvalet kokuları da kullanabilirsiniz. Klozet temizliği için klozet yüzeyine yapıştırılan, sifon içine atılan veya klozete asılan çeşitlerinden birini tercih edebilirsiniz.

Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir?

Tuvalet evdeki en kirli yerlerdendir ve iyi temizlenmezse kötü koku yayar. Tuvaletteki kötü kokuyu önlemek için klozet ve lavaboya yarım bardak karbonat, limon suyu veya sirke döküp bol suyla durulayın. Lavaboya kahve telvesi, ardından da kaynar su dökebilirsiniz. Banyonuzun bir köşesinde bir bardak karbonat ya da limon suyu bulundurmanız da kötü kokuyu engeller.

Ev Tekstil Pazarı
 

23 Ocak 2017 Pazartesi

Rutubet Lekesi Nasıl Çıkartılır?


Rutubet lekesi rutubet önlendiği halde olduğu yerde kalmaya ve hatta çevresine yayılmaya devam edebilir.
Özellikle tavan ya da duvarların üst kısımları gibi erişilmesi güç yerlerde bulunan rutubet lekesi zaman içinde nemi de etkisiyle çevrelerine yayılırlar. Rutubet lekesinde kurtulmak için öncelikle rutubetin kaynağı bulunmalıdır.
Rutubet lekesi su sızıntısı ve nemden kaynaklanır. Rutubet lekesinin olduğu yeri inceleyerek rutubetin tam olarak nereden kaynaklandığını tespit edin. Eğer leke dışarıdaki kar yağışı sonrası ortaya çıktıysa bunun sebebi mevcut yere yakın yerde donmuş buz ve buzun erirken oluşturduğu nemdir.
Bunun haricinde duvarlarınız fazla yağmura maruz kalıyorsa ve yalıtım yapılmamışsa duvar sürekli nemli kalır ve bu da rutubete sebep olur.
Rutubet lekesinin giderilmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli etmen; sorunun kaynağının tespit edilip çözülmesinin ardından temizlik yapılmasıdır. Sudan kaynaklı bir sorun olan rutubetin çözümü için sorunu çözmeden yine suyla rutubet lekesini temizlemeye çalışmak ters etki yapacaktır. Rutubetin kaynağının tam olarak çözüldüğünden emin olduktan sonra temizlik işlemine geçmelisiniz.
Dikkat edilmesi gereken diğer önemli etmen ise, en ufak rutubet lekesinin bile ciddiye alınması gerektiğidir. İlerleyen rutubet sorunu daha zor giderilir.

Duvardaki Rutubet Lekesi Nasıl Çıkar?

Sadece görüntüsü sebebiyle değil insan sağlığı açısından da rutubet ciddi bir sorundur. Odadaki sıcaklığın yüksek olması soğuk duvarların terleme yapmasına ve dolayısıyla duvarların sürekli nemli kalmasına neden olur. Bu da küf oluşturur.
Duvarlardaki rutubet lekesinden kurtulmanın en etkili yolu evin sürekli ve düzenli olarak havalandırılmasıdır. Temiz hava ve havanın sirkülasyonu küfün oluşabileceği ortamı engeller. Kış aylarında günde 3 defa 5-10 dakika son baharda ise günde 3-4 defa 20 dakika kadar evinizi havalandırmak küf sorununu büyük oranda çözecektir.
Duvar ya da tavandaki rutubet lekesi olan bölgeyi kuru bir bezle silin. Duvar küf ve nemden tamamen arınana kadar silmeye devam edin. Daha sonra bu bölgeyi duvara zarar vermeyecek şekilde zımparalayın. Ardından çamaşır suyu döktüğünüz bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki küf mantarlarının yok olmasını sağlayacaktır. Son olarak duvarı temiz suya batırdığını bez ile silin. Böylece duvardaki rutubet lekesi çıkacaktır. Son olarak da havalandırıp iyice kuruduğundan emin olduktan sonra boyamalısınız.

16 Ocak 2017 Pazartesi

Enerji Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler


Enerji faturalarında tasarruf etmeye çalışırken yapılan 10 yanlış tasarruf etmeye çalışırken, aksine daha fazla fatura ödemeye sebep oluyor.
Kışın soğuk geçtiği şu günlerde, ısınma ihtiyacımızın giderek artmasıyla, artan doğalgaz ve elektrik faturaları tüketicilerin en büyük şikayetlerinden biri. Özellikle de kış aylarında doğru bildiğimiz yanlış uygulamalar yüzünden tasarruf etmeye çalışırken daha fazla fatura ödeyebiliyoruz.
Evimizde ısı ve enerji tasarrufu sağlamak için uyguladığımız yöntemlerin doğruluğundan emin miyiz? Cosa Kurucu Ortağı Dr. Emre Erkin anlatıyor.
Tasarruf yapabilmek öncelikle binalarımız, bulundukları coğrafyanın koşullarına uygun yalıtıma sahip olmalı. Isıtma veya soğutma sistemi tesisatlarının doğru tesis edilmiş ve kapasitelerinin doğru seçilmiş olması gerekir. Bu tesisat ve cihazların da verimli olanlarının tercih edilmesi çok önemli. Öte yandan bu tesisatlar kontrol sistemleriyle daha da verimli işletilebilir. Örneğin, evinizde yalıtım var ve verimli olduğunu düşündüğünüz bir kombi kullanıyorsanız oda termostatı kullanarak daha da fazla tasarruf yapabilirsiniz.
Doğalgaz faturalarında tasarruf etmek amacıyla izlenen geleneksel yöntemler, bilinenin aksine tasarruf yerine daha fazla maliyetli olabiliyor. Türkiye’deki yaklaşık 10 milyon hanedeki kombi kullanıcılarının yüzde 72’si, kombilerin doğru şekilde kullanılmamasından dolayı fazla doğalgaz tüketiyor ve yüksek faturalar ödüyor. Aslında kullanabileceğiniz en basit bir oda termostatı ile bile doğalgaz faturalarında %5-15 arası tasarruf etmek mümkün.
Öte yandan yeni nesil akıllı oda termostatları, bu oranı %30’ların üzerine çıkarabiliyor. Klasik oda termostatları genelde kablolama ve duvara montaj ihtiyacı doğururken, evinizde sık kullandığınız bir odaya üstelik duvara montaj etmeden ve kablo çekme gereksinimi olmadan akıllı oda termostatı koyarak, evinizin sıcaklığını cep telefonunuzdan yönetebiliyor ve tasarrufu maksimize edebiliyorsunuz.

Tasarrufta Doğru Bilinen 10 Yanlış

Yanlış 1: Sıcak bölgelerde ısı yalıtımı yapılmasına gerek yoktur.
Doğrusu: Isı yalıtımı kışın ısınmak, yazın serinlemek için harcanan enerji ve yakıttan tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması için harcanan enerji, ısıtılması için harcanan enerjiden daha fazladır. Bu yüzden sıcak iklim bölgelerinde, soğuk iklim bölgelerine kıyasla ısı yalıtım ihtiyacı daha fazladır.
Yanlış 2: Mantolama ile ısı yalıtımı, enerji tasarrufu yapmak için yeterlidir.
Doğrusu: Konfordan ödün vermeden enerji tasarrufu sağlamak için alınabilecek üç önlem vardır: ısı yalıtımı yapmak, otomasyon sistemleri ve yüksek verimli cihazlar kullanmak. Merkezi olarak ısıtılan binalarda, tüketim ısı pay ölçer cihazlarıyla ölçülmez ve termostatik vanalar ile fazla ısı kontrol edilmezse tasarruf etmek mümkün olmaz.
Yanlış 3: Isı Pay Ölçer sistemi tasarruf ettirmez.
Doğrusu: Tüketimin ölçülmesinin, kullanıcılarda tasarruf etme refleksini harekete geçiriyor. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli’nde 361 binada bulunan toplam 11 bin konutta yaptığı araştırmaya göre, ısı pay ölçüm sistemine geçilen binalarda ortalama yüzde 27.5 enerji tasarrufu sağlanabilmiştir.
Yanlış 4: Oda termostatını yükselttiğinizde eviniz daha hızlı ısınır.
Doğrusu: Oda termostatı, ayarlanan sıcaklığa göre ısıtma sistemini devreye sokar ya da kapatır. Merkezi sistemle ısıtılan binalarda sıcaklığı ne kadar yükselttiğinize bağlı kalmaksızın sistemin dağıttığı ısı sabit kalır. Evinizi daha hızlı ısıtmak için duvar, pencere ve zemin izolasyonunun daha iyi yapılması gerekir.
Yanlış 5: Televizyonlar, dizüstü bilgisayarları, telefon şarj aletleri gibi elektrikli aletler fişe takılı olmalarına rağmen kullanılmıyorlarsa elektrik tüketmez.
Doğrusu: Bazı elektrikli aletler ve telefon şarjları, cihazlar kullanım dışıyken bile elektrik tüketir. İdeal olan hepsini fişten çıkarmayı unutmamaktır. Bekleme konumundan kaçınmak yılda ortalama 180 lira ila 280 lira tasarruf etmenizi sağlar.
Yanlış 6: Geleneksel lambalı tesisatlara doğrudan enerji tasarruflu lamba ve LED aydınlatmalı lamba takamazsınız.
Doğrusu: Enerji tasarruflu ya da LED lambaların avizelerden ayaklı lambalara kadar her türlü aydınlatma teçhizatına uygun olanlarını seçmek.
Yanlış 7: Pencerelerdeki boşlukları izole bant ve streç film ile kapatmak izolasyon çıtaları ya da çift cama göre daha fazla ısının içeride kalmasını sağlar.
Doğrusu: Bu yöntem, cereyanı durdurup ısı kaybını azaltmasına karşın izolasyon çıtaları ya da çift cam kadar etkili bir yöntem değildir.
Yanlış 8: Evin duvarlarını ve çatıyı koyu renge boyamak enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.
Doğrusu: Tam tersine evin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyaları tercih etmelisiniz.
Yanlış 9: Güneş panelleri bulutlu günlerde elektrik üretmez.
Doğrusu: Güneş panelleri parlak güneş ışığında daha randımanlı çalışmasına karşın bulutlu günlerde dahi dağılan ışıktan enerji biriktirmeye devam eder.
Yanlış 10: Masaüstü bilgisayarı kullanırken ekran koruyucuyu tercih edersiniz enerji tasarrufu yaparsınız.
Doğrusu: Ekran koruyucular da tıpkı diğerleri gibi enerji tüketir ve ekran koruyucu devreye girdiğinde ekranınız açık kalmaya devam eder.

Ev Tekstil Pazarı
 

13 Ocak 2017 Cuma

2017’nin Rengi Greenery


Uluslararası renk otoritesi Pantone, bu yılın trend rengini greenery olarak belirledi.
Pantone’ye göre doğada bolca bulunan yeşil rengi yaşadığımız çağdaki karmaşaya inat bize sakinliğe kavuşturmayı öngörüyor. Bunun yanı sıra yeşilin pek çok tonunu da bu sene dekorasyonun bir parçası olarak göreceğiz. Bu yıl ev dekorasyonu için greenery rengi tercih edilecek.

2017’nin Rengi

Greenery rengi “sarı-yeşil karışımı taze bir renk” olarak tanımlanııyor. Enerji dolu ve canlı bir renk olan Greenery’nin uyumlu olduğu diğer renkler ise Hazelnut (Fındık), Primrose Yellow (Çuha Çiçeği Sarısı) ve Pale Dogwood (Soluk Kızılcık).
Pantone Renk Enstitüsü Başkan Yardımcısı Laurie Pressman, Greenery renginin yeniden doğuş ve yenilenmeyi temsil ettiği için seçildiğini belirtti ve ekledi: “Bizler, cihazlarımıza bağlı olarak yaşıyoruz, ancak cihazın bağlantısını kesip kendimizi yenilemek de en büyük bir arzumuz.”
Greenery ile doğaya dönüş, kent yaşamı ve sanal yaşam konseptleri ön plana çıkıyor. Pantone enstitüsü doğal, doğa, orgaik, toprak ana, öze dönme, doğada olma gibi konsept önerilerinde bulunuyor.

Dekorasyonda Greenery ile Uyumlu Renkler

Renk paletinde koyu safran, beyaz, ekru, gri-mavi, pudra, sıcak ve soğuk ten rengi tonları, kahve gibi nötr renkler ve hasır, pamuk, keten gibi nefes alan ve yumuşak tuşeli kumaşlar ön plana çıkıyor.
Gerçeğin romantik renklerle çarpıtılması ve yumuşatılması, böylece daha kabullenilir ve yaşanılır kılınmasını hedefleyen konseptin renk paletinde gök mavisi, yavru ağzı, kum rengi, ekru, bej, gri mavi ve açık toprak tonları, materyallerde ise yine doğallık ve yumuşaklık öne çıkıyor.
Kent yaşamının ön plana çıktığı konseptin renk paletinde pembe, mavi, yeşil, mor ve kahvenin plastik tonları, materyallerde ise seyrek dokulu, ağ görünümlü ya da tül kumaşlar kullanılıyor.
Dijital dünyanın ve sanal yaşamın ön plana çıktığı konseptin renk paletinde paletlerde aynı oranda ışıklandırılmış toz mavi, okyanus mavisi, flamingo pembesi, mineral sarısı, nane yeşili, lila gibi telaşeden uzak ama oyuncu renklerin olması. Doğal materyallerin yanı sıra, konseptin değiştirme/dönüştürme yanına vurgu yapan özel finişli kumaşlar ön planda.
Pantone önümüzdeki yıl trend olarak diğer renkleri ise Kale (Yoğun Yeşil), Niagara (Mavi), Hazelnut (Fındık), Pink Yarrow (Pembe Civanperçemi), Lapis Blue (Lapis Mavisi), Primrose Yellow (Çuha Çiçeği Sarısı), Island Paradise (Cennet Adası), Pale Dogwood (Soluk Kızılcık) ve Flame (Alev) olarak açıkladı.

Ev Tekstil Pazarı
 

11 Ocak 2017 Çarşamba

Kaloriferin İyi Isıtması İçin Ne Yapılmalıdır?


Kombi ve peteklerde arıza olması ısınma sorununa sebep olur. Kaloriferlerin verimli kullanılması ve enerjiden tasarruf edebilmek için kalorifer peteklerinin doğru çalıştığından emin olmak gerekir.
Soğuk havaların yavaş yavaş yüzünü göstermesiyle birlikte kombiler de kullanılmaya başladı. Fakat sürekli artan enerji fiyatları sebebiyle ısınma maliyetleri de artmaktadır.
Isınma maliyetlerinin artması kış aylarında birçok bütçenin de zorlanmasına sebep olur. Aile bütçesini planlayabilmek düzenli bir tasarrufla mümkün olabilir. Isı tasarrufu da bu konunun önemli bir öğesidir.
Isıtmada, güvenli ve tüm mekanı ısıtabilmesi açısından evlerde çoğunlukla kombi kullanılmaktadır. Kombilerin montajı doğru yapılmadığında ya da kullanımı doğru yapılmadığında bütçeniz zarar görebilir. Doğalgaz tasarrufu için uygun tesisat ve uygun kullanım çok önemlidir.

Tasarruflu Isıtma İçin Yapılması Gerekenler

Peteklerin içerisinde tıkanma ve hava boşlukları meydana gelebilir. Bu da peteklerin az ısınmasına sebep olur. Bu durumda peteklerin bağlantı noktalarının çıkarılarak içerideki pis maddelerin çıkarılması gerekir. Bağlantı noktaları sökülürken dışarı su ve hava da çıkabilir, buna dikkat etmeniz gerekir.
Peteklerin içindeki su basıncı ve hava kontrol edildiği halde petekler hâlâ ısınmıyorsa, içeride temizlenmesi gereken kimyasal maddeler var demektir. Bunların temizlenebilmesi için profesyonel birinden yardım almanız gerekir. Bu işlem yalnızca kalorifer temizleme aracı ile alanında yetkili biri tarafından yapılabilir.
Kaloriferlerin reglaj ayarının kontrol edilmesi ve onarılması ısınma verimini artırır. Kombinin en yakınındaki petekten başlayarak en uzaktaki peteğe kadar bir ayar yapmanız gerekir. Bunun için en yakındaki peteği bir tur açın, bu işlemi son peteğe kadar bir tur artırarak uygulayın. En sondaki petek sonuna kadar açık olmalıdır. Böylece reglaj ayarı yapmış olacaksınız.
Peteklerin önünün ve üstünün açık olması da enerji verimliliği sağlar. Mümkünse peteğin önüne mobilya koymayın. Bunun yanı sıra perdelerin de peteğe temas etmemesini sağlayın.
Kaloriferin ve kombinin genel bakım işlerini ihmal etmeyin. Soğuklar başlamadan önce kombi ve petek bakımını yaptırın.
Kaloriferin sıcak ve soğuk su bağlantılarını kontrol edin. Sıkı halde olmayan bağlantılar basıncı düşmesine ve kaloriferin ısınmamasına sebep olur.

Ev Tekstil Pazarı
 

5 Ocak 2017 Perşembe

Süet Ayakkabı Bakımı

Ne kadar güzel gözükseler de bakımları zor olduğu için süet ayakkabıları almakta tereddüt ederiz. Üstelik kirlendiklerinde gerçekten çok kötü görünürler.

Ayakkabı bakımının püf noktoları bilinerek ayakkabılar uzun süre kullanabilir. Beğendiğiniz süet ayakkabıyı almaktan vazgeçmek zorunda değilsiniz. Çünkü ıslanmış, çamurlanmış ya da tozlanmış bir süet ayakkabının bakımı düşündüğünüz kadar zor değil. Özellikle her kullanımdan sonra temizliğine dikkat ederek süet ayakkabılarınızın hep yeni gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.
Kışlık ya da sonbaharda kullandığınız bir süet ayakkabınız varsa, yağmura ve çamura hazırlıklı olmalısınız. Yağmurda ıslanacak, çamurlanacak ve dolayısıyla kirli görünecektir. Eve döner dönmez süet ayakkabınızı güneş görmeyen bir odada kurumaya bırakın. Bu işlem sırasında şekil bozukluğu oluşmaması için ayakkabınızın içini kağıtla doldurabilirsiniz.
Ayakkabınızın tamamen kuruduğundan emin olun. Sonrasında tel fırça ya da süet fırçası ile kirleri fırçalayın. Bu işlem sırasında fırçayı hep tek yönde kullanın.
Lekeler fırçalamakla geçmeyebilir. Bu durumda süet silgisi kullanmalısınız. Kalan lekeleri süet silgisi ile silin ve ardından ayakkabıyı süet koruma spreyi ile temizleyin. Bu spreyi ayakkabı mağazalarından temin edebilirsiniz.
Lekelenme oluşmasa da her kullanımdan sonra ayakkabınızın bakımını yapmalısınız. Fırçalayıp, süet koruma spreyi ile temizlediğiniz ayakkabılarınız içine kağıt doldurarak kurutmalısınız.
Yüzeye yapışan tüyler için de kabartma yapabilirsiniz. Bunun için ayakkabınızı su buharına tutun. Ayakkabıya değdirmeden ayakkabınıza buhar verebilirsiniz. Bunun haricinde su kaynatıp, ayakkabınız suya sokmadan üstüne tutarak buhara maruz bırakabilirsiniz. Bu yöntem ayakkabınızı nemlendirecektir. Buhar işleminden sonra ayakkabınızı fırçalayın.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Ayakkabınızı ıslakken fırçalamayın.
  • Fırçalama işlemini tek yönde yapın.
  • Güneş ışığında kurutmayın.
  • Silerken fazla bastırmayın.
  • Kuruturken şekli bozulmaması için ayakkabınızın içine kağıt koyun.
Süet ayakkabılarınızın her kullanımdan sonra bakımına dikkat ederek hep ilk günkü gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Ev Tekstil Pazarı
 

4 Ocak 2017 Çarşamba

Çamaşır Makinesi Neden Su Almaz?



Evde temizliği büyük ölçüde kolaylaştıran çamaşır makineleri arızalanmaları durumunda da çamaşır yığınlarıyla karşı karşıya kalmamıza sebep olur.
Çamaşır makinesinde zaman zaman bazı arızalanmalar görülebiliyor. Çamaşır makinelerine düzenli olarak bakım yapmak, hem kıyafetleri daha temiz yıkamasını sağlar hem de makinenin uzun süre bozulmadan kullanılmasına yardımcı olur. 
Çamaşır makinelerinde yaşanan arızalardan biri de makinenin içerisine su almamasıdır. Bu arıza bazen kolayca çözülebilirken bazen de teknik servis gerektirir. Servis çağırmadan önce makinenin ne sorunu olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Çamaşır Makinesinin Su Almamasının Sebepleri

Sular kesildiğinde çamaşır makinesi su almaz. Çeşmelerin yanı sıra ana su vanası da kontrol edilmelidir.
Çamaşır makinesinin bağlı olduğu musluk kapalı olabilir. Musluğu saatin tersi yönüne çevirmelisiniz.
Çamaşır makinesinin su giriş hortumu kırılmış olabilir. Hortum kontrol edilmeli ve eğer kırık varsa değiştirilmelidir.
Çamaşır makinesinin hortum filtresi tıkalı olabilir. Hortum sökülerek filtre kontrol edilmelidir. Tıkanan filtre temizlenmelidir.
Çamaşır makinesinin kapağının tam kapanmamış olması ya da kapağa giysi tıkanmış olması da makinenin su almasını engeller. Kapağın kapalı olduğundan emin olun. Kapak kilidi bozulmuşsa servis çağırmak gerekir.
Yaz aylarında yoğun su kullanımından kaynaklanan su basıncındaki düşme de çamaşır makinesinin su almasını engeller. Yüksek katlarda oturanlarda bu arıza daha sık görülür.
Çamaşır makinesini su giriş ventilinin tıkanması da su alınmasını engeller. Bu arızanın giderilebilmesi için su giriş hortumunun makineye bağlandığı noktadan sökülerek buradaki filtre temizlenmelidir.
Deterjan kutusunda bulunan kanalların tıkanması da makinenin su almasını engeller. Bu arızanın giderilebilmesi için kanalların açılması gerekir.
Bunların haricinde emniyet ventilinin arızalı olması, ventile giden elektrik kablosunun çıkmış olması, anakart veya makine beyninin arızalanmış olması, su seviye anahtarının arızalanmış olması, makinenin herhangi bir parçasında elektrik kaçağı olması, pompa motorunun arızalı veya tıkalı olması gibi durumlar da çamaşır makinesinin su almasını engeller. Bu arızaları teknik servis tespit edebilir.
Ev Tekstil Pazarı