30 Temmuz 2016 Cumartesi

LEKELER ÇIKMIYOR MU? BAKIN NASIL KOLAYLAŞIYOR ÇIKARTMAK ?


Çamaşırda kalan deterjan lekesinden fayansta oluşan pas lekesine, duş başlığındaki kireç lekesinden halıdaki mürekkep lekesine kadar onlarca farklı leke için çözüm önerileri.

Çaydanlıktaki kireç lekeleri nasıl çıkarılır?

  • Çaydanlığın yarısına kadar su doldurun. Suyun içine de iki yemek kaşığı limon tuzu ilave edin. Limon tuzunu market ya da aktarlardan alabilirsiniz. Suyu iyice karıştırın ve karışımı kaynatın. Ardından suyu dökün ve çaydanlığı yıkayın.
  • Limon tuzu yerine sirke de kullanabilirsiniz. Çaydanlığı yarısına kadar suyla doldurun ve üzerine sirke ilave edin. Karışımı 15 dakika kaynatın. Ardından çaydanlığı yıkayın.

Ütüdeki kireç lekeleri nasıl çıkarılır?

  • Ütünüz kireçlenince buhar delikleri tıkanır ve ütü kullanılamaz hale gelir. Bu durumda ütünün su haznesini sirke ve suyla doldurun. Ütünün fişini prize takın ve ısınmasını bekleyin. Birkaç dakika buhar püskürtüp fişi çekin. Ütü tamamen soğuduktan sonra su haznesine temiz su koyarak çalkalayın.

Duş başlığındaki kireç nasıl temizlenir?

  • Duş başlığını yerinden çıkarın ve sığabileceği büyüklükte bir tencerenin içine koyun. Başka bir kapta bir litre su ve bir bardak sirkeyi kaynatın. Bu karışımı duş başlığının üzerine dökün. Duş başlığını bu tencerede bir gece bekletin. Sıcak su, plastik duş başlıklarına zarar verebilir. Bu sebeple plastik duş başlıklarını sıcak suda bekletmeyip sadece suyun içine belli sürelerle sokup çıkarabilirsiniz.

Pas lekesi nasıl çıkarılır?

  • Marketlerde satılan pas sökücüleri kullanabilirsiniz. Temizlenecek yerde başka çer çöp varsa, önce onları temizlemelisiniz. Ardından bir miktar suya biraz bulaşık deterjanı dökün ve lekeleri önce bu su ile ovun. Sonra pas sökücüyü lekeye püskürtün. 10-15 dakika bekleyin. Ardından yüzeyi bol su ile yıkayın. Ardından köpüklü su ile zemini yeniden yıkayın.

Deodorant lekesi nasıl çıkarılır?

  • Elde yıkanabilen kumaşlardan birinde oluşan bir lekeyi çıkarmak için lekenin üzerine sıvı deterjan dökün. Bu şekilde yarım saat bekleyin. Ardından lekeli bölgeyi durulayın. Lekenin çıktığını göreceksiniz.
  • Renkli giysilerdeki lekeyi amonyakla çıkarabilirsiniz. Bir kabın içinde eşit oranda su ve amonyağı karıştırın. Bir parça pamuğu amonyaklı suya batırın ve lekeli bölgeyi bu pamukla temizleyin. Amonyak, giysilerin renklerinin solmasına sebep olabileceğinden amonyağın ölçüsüne dikkat edilmelidir.

Giysideki yağ lekesi nasıl çıkarılır?

  • Açık renkli ve yıkanabilir giysileri kaliteli bir bulaşık deterjanıyla fazla bastırmadan ovun. Sonra giysiyi yaklaşık 15 dakika o şekilde bırakın. Ardından kumaşı etiketinde belirtildiği gibi yıkayın. Havalandırarak kurutun. Bu işlem; bebek yağı lekesi, makyaj malzemelerinden geçen krem kaynaklı yağ lekesi, saç yağı lekesi, makine yağı lekesi gibi lekeler için de gerçekleştirilebilir.
  • Motor yapı gibi zor lekelerde, yağın fazlası küt bıçak kullanılarak giysiden kazınmalıdır. Yıkanabilir kumaşlara vazelin uygulanabilir.

Halıdaki yağ lekesi nasıl çıkarılır?

  • Yağ lekesini emdirmek için beyaz bir kağıt havlu ya da sünger kullanın. Bu işlem sırasında kullanılacak malzeme renk vermemesi için nötr ya da beyaz olmalıdır. İri taneli mısır unu, bebek pudrası ile de yağ emdirilebilir. Eğer yağ lekesi katıysa küt bit bıçak yardımıyla hafifçe kazıyın.
  • Ardından bir bardak ılık suyla ağartıcı içermeyen deterjanı karıştırın. Hazırladığınız karışımı sünger ya da kağıt havluya emdirin. Bu kağıt havlu ya da süngeri lekeli yeri ovmadan bastırın. Son olarak da temiz ve ılık suyla halıyı durulayın.
Ev Tekstil Pazarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder