Battaniyeler havaların soğumasıyla birlikte evde en çok ihtiyaç duyduğumuz tekstil ürünlerinden biri haline geliyor.
Sık kullanılmaları sebebiyle hızlıca kirlenen battaniye temizliği ihmal edilmemeli, hastalığa davetiye çıkarılmamalıdır.
Kuru Temizleme Yöntemi
Battaniyeniz hassas malzemeden yapılmışsa kuru temizleme yöntemini tercih edebilirsiniz. Kuru temizleme yöntemiyle battaniyeleriniz derinlemesine temizlenir. İşinde iyi olan bir yeri tercih ederek battaniyeleriniz yıpranmasına engel olmalısınız.
Çamaşır Makinesinde Battaniye Yıkama
Battaniyeyi makinede yıkayacaksanız suyun sıcaklığına dikkat etmeniz gerekir. Makinenizin ayarı 30 derecede olursa battaniyeniz için ideal olur. Fakat 45 dereceye kadar bir sorun yaşamazsınız.
Bundan daha yüksek sıcaklıklarda ise tüylenme, lekelenme ve yumuşaklığının kaybolması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Yumuşatıcın olması gerekenden çok konulması, battaniyenin tüylerinin sertleşmesine sebep olur. Makinenin devir ayarının da 500-600 civarında tutulması önerilir.
Elde Battaniye Yıkama
Makinenin yeterli kapasitede olmaması gibi sebeplerle elde yıkamayı da tercih edebilirsiniz. Makine kapasitesi yeterli olsa da eskiler battaniye, yorgan gibi malzemeleri genelde elde yıkamayı tercih ederler.
Bir leğene ya da küvete su doldurun. Suyun içine de temizlik malzemelerini ekleyin ve battaniyeyi 2 saat süreyle suya bastırın. Sürenin sonunda battaniyeyi iyice çitileyin ve durulayın. Ardından battaniyeyi duru suyun içinde 1-2 saat daha bekletin. Sonra battaniyeyi iyice sıkın.
Battaniye Nasıl Kurutulur?
Battaniyeleri ipe asarak kurutmak battaniyede iz oluşmasına ya da battaniyenin tüylerinin dökülmesine sebep olabilir. Bunu engelleyebilmek için battaniyeyi düz bir zemine sererek kurutmak gerekir. 2-3 saatte bir çevirerek her tarafının kolayca kuruması sağlanmalıdır. Eğer düz bir zemine seremeyecekseniz, ipin üzerine bir çarşaf serip üstüne battaniyeyi asabilirsiniz.
Ev Tekstil Pazarı |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder