29 Eylül 2016 Perşembe

Kış Temizliği Gelmiş


Kış geldi, havalar soğuyor. Evlerde kış hazırlıkları başladı. Turşular kuruluyor, kışlıklar çıkarılıyor. Temizlik vakti de geldi.
Yağışlı havaların evinizi olumsuz etkilememesi için, öncelikle çatınızı onarın ve sızıntılara neden olabilecek yerleri tamir ettirin. Evinizin ya da binanızın dış cephesini elden geçirin. Mantolama sistemini kullanabilir, çatlak ve boyasız yerleri onarabilirsiniz. Böylece hem ısı yalıtımı, hem de ses yalıtımı sağlamış olursunuz.
Evinizin iç ve dış merdivenlerini de kontrol edip, trabzanları ve ufak tefek çatlakları onarın. Evinizin içindeki ya da dışındaki depolama alanlarına bir göz atıp, düzensizlikleri ortadan kaldırın ve kış için uygun hale getirin. İç mekanda, badana ve boya işlemlerinizi yaptırarak, hem kış temizliği yapmış olun, hem de mevsim renkleriyle dekorasyonu değiştirmiş olun.

Yorgan Temizliği

Yün Yorganlar: Eğer çamaşır makinesine sığabilecek ebatlarda bir yün yorganınız varsa, yorganınızı yünlü yıkama programında makinede yıkayabilirsiniz.
Eğer yorgan makineye sığmıyorsa, küvette yıkamalısınız. Küveti soğuk su ile doldurun ve yorganınızı 1-2 saat bu suda bekletin. Ardından suya, yünlü çamaşırlar için üretilen deterjanlardan 2 çay bardağı ekleyin ve iyice köpürtün. Yorganınızı iyice çevirerek yıkayın.
Bu işlemin ardından küvetteki deterjanlı suyu tahliye edin ve küveti temiz su ile doldurun. Yorganınız durulanana kadar temiz suda çevirin. Arından yorganınızı kurutun. Kullanmadan önce iyice kuruduğundan emin olun.
Pamuk Yorganlar: Eğer makineye sığacak ebatlarda bir yorganınız varsa, hassas programda yıkayabilirsiniz. Ardından uygun bir yere sererek kurutun, böylece pamuk bir alanda toplanmayacaktır.
Eğer yorganınız makineye sığmayacak gibiyse, tıpkı yün yorganda olduğu gibi küvette yıkayabilirsiniz.
Kuş Tüyü Yorganlar: İnce olduğu için çok yer kaplamayan kuş tüyü yorganları, hassas programda makinede yıkayabilirsiniz.
Elyaf Yorganlar: Elyaf yorganları da makineye sığabilecek gibiyse, 30-40 derecede yıkayabilirsiniz. Aksi durumda pamuk ve yün yorganlarda olduğu gibi küvette yıkamalısınız. Kullanmadan önce iyice kuruduğundan emin olmalısınız.

Kiler Temizliği

Kiler genelde evin en az uğranılan yeridir. Bu sebeple temizliği de mevsimsel yapılır. Kilerinizi temizlemek için büyük bir çöp kovası alın ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri atın. Son kullanma tarihi yaklaşıyorsa ve kullanmayacaksanız yine atın, çünkü kiler kalabalık olunca daha küçük ve basık görünür.

Baca Temizliği

Kışın ilk defa soba veya şömine yakmadan önce, bacaların iyice temizlenmesi gerekir. Bu işi kendiniz yapmanız zordur ve riskleri çok büyüktür. Bacada çıkacak küçük bir kıvılcım bütün evinizi kül edebilir. Bu sebeple bu konu için uzmanlara başvurmanızda fayda vardır. Baca temizliği, kış temizliğinin en önemli kısmını oluşturur.

Kalorifer Temizliği

Kalorifer bakımı da çok önemlidir. Filtreleri her ay temizleyin veya değiştirin. Bütün delikleri veya petekleri sık sık süpürün. Peteklerde suyun ısınmasıyla birlikte kireç ve su taşı oluşur. Temizleme kimyasalı ile yıkama yaparak kireç, korozyon ve su taşları temizlenebilir. Bu işlemin ardından ısıtma sistemi temiz su ile yıkanır. Yıkama işleminin sonunda sisteminize koruyucu kimyasal eklenerek sisteminizin bir daha kireç ve su taşı tutması engellenir.

Ev Tekstil Pazarı
 

23 Eylül 2016 Cuma

Kombi Bakımını İhmal Etmeyelim


Kullanmaya başlamadan önce ve sezon sonunda olmak üzere yılda iki kere kombi bakımı yapılması gerekir. Periyodik bakımı yapılan kombi daha verimli ve sorunsuz çalışır.
Kombi bakımı yetki belgesi olan yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır. Kombi bakımı için gelen yetkili öncelikle kombini durumu hakkında bilgi verir. Arından bakım ya da onarım aşamasına geçilir.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Kombi cihazının sıcak su ve kalorifer yanma durumu kontrol edilir.
  • Kombi cihazının su sızdırmazlık kontrolü yapılır.
  • Kombi cihazı tozlanma kontrolü yapılır ve gerekirse temizlenir.
  • Kombi cihazının yanma odası brülörü temizlenir.
  • Kombi içerisinde ki elektrik ve elektronik bağlantıların kontrolü yapılır.
  • Kombi baca Fanı kontrol edilir ve temizlenir.
  • Genleşme Tankı Kontrol edilir ve bar basınç seviyesi ayarlanır.
  • Kombi kalorifer dönüş hattı pislik tutucu filtresi temizlenir.
  • Eski tip Bacalı ve yeni teknoloji yoğuşmalı kombilerde cihaz farklılığından dolayı ek olarak yapılan işlemler.
  • Bacalı kombilerde baca limit sensörü kontrol edilir.
  • Bacalı kombilerde bacanın çekiş durumu kontrol edilir.
  • Yoğuşmalı kombilerde yoğuşma su haznesi temizliği yapılır.
  • Yoğuşmalı kombilerde lalorifer gidiş hattı yönündeki çamur ayrıştırıcı filtre temizlenir.

Elektrikli Kombi Bakımı

İlk olarak rezistans bakımı yapılır. Bunun için öncelikle güvenlik şalteri indirilir. Ardından dış kapak açılarak kombini suyu tahliye edilir. Akan su bulanık değilse bir sorun yoktur. Bir sonraki aşamada rezistansın kireçlenip kireçlenmediği kontrol edilir. Eğer kireçliyse kireç sökücü ile müdahale edilir. Sonra ısı yalıtım ünitesinin bakımı yapılır. Su pompası kontrol edilerek biriken kir temizlenir. Son olarak dijital kontrol ünitesinin bakımı yapılır.

Yoğuşmalı Kombi Bakımı

Tüm kombilerde yapılan bakımın yanı sıra yoğuşmalı kombi için birkaç özel işlem daha yapılır. Kombinin sızdırmazlığı kontrol edilir. Tozları temizlenir. Sıcak su girişleri ve ısıtma kontrolü yapılır. Gaz ayarı düzenlenir. Kart sistemi ve elektronik kısımlar kontrol edilir. Gaz kesme modülünün kontrolü yapılır. Kalorifer ısı dönüşümü kontrol edilir. Filtre temizliği yapılır. Yoğuşmalı kombilerde ise yoğuşma su kabı temizlenerek kalorifer gidiş hattı çamur temizliği yapılır.
Yılda iki kere bakımı yapılan kombi hem daha verimli çalışacak hem de güvenli şekilde kullanılabilecektir. Kombi bakımı yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Ev Tekstil Pazarı
 

21 Eylül 2016 Çarşamba

Kireç Lekelerini Nasıl Çıkarabiliriz?


Suyun kireçli olması, suyun çok kullanıldığı mutfak, banyo gibi alanlarda kullanılan araçlarda kireç lekeleri oluşmasına sebep oluyor.
Kireç lekesi oluşan eşyaların kullanımı da zorlaşır. Su ısıtıcısı, duş başlığı, çaydanlık ve ütü gibi sık kullanılan eşyalar kireç lekeleri sebebiyle kullanılamaz hale gelir.
Her eşyada kireç lekelerinden kurtulmak için farklı çözüm yöntemleri gerekmektedir. Ütüler, duş başlıkları ve çaydanlıklarda farklı yöntemler kullanarak kireç lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Kireç lekelerini temizlemede, kireç giderici kimyasallar kullanabileceğiniz gibi ev yapımı malzemeler de kullanabilirsiniz.

Çaydanlıktaki kireç lekeleri nasıl çıkarılır?

Mutfaklarda en sık kullanılan araçlardan olan çaydanlıklar kirece lekelerine bağlı olarak kullanılamaz hale gelir ve çay keyfi bölünür.
Çaydanlığın yarısına kadar su doldurun. Suyun içine de iki yemek kaşığı limon tuzu ilave edin. Limon tuzunu market ya da aktarlardan alabilirsiniz. Suyu iyice karıştırın ve karışımı kaynatın. Ardından suyu dökün ve çaydanlığı yıkayın.
Limon tuzu yerine sirke de kullanabilirsiniz. Çaydanlığı yarısına kadar suyla doldurun ve üzerine sirke ilave edin. Karışımı 15 dakika kaynatın. Ardından çaydanlığı yıkayın.

Ütüdeki kireç lekeleri nasıl çıkarılır?

Ütünüz kireçlenince buhar delikleri tıkanır ve ütü kullanılamaz hale gelir. Bu durumda ütünün su haznesini sirke ve suyla doldurun.
Ütünün fişini prize takın ve ısınmasını bekleyin. Birkaç dakika buhar püskürtüp fişi çekin. Ütü tamamen soğuduktan sonra su haznesine temiz su koyarak çalkalayın.
Olası sirke kalıntılarının elbiselerinize zarar vermemesi için ütünüzü önce kullanmadığınız bir kumaşın üzerinde kullanın.

Duş başlığındaki kireç nasıl temizlenir?

Duş başlığını yerinden çıkarın ve sığabileceği büyüklükte bir tencerenin içine koyun. Başka bir kapta bir litre su ve bir bardak sirkeyi kaynatın.
Bu karışımı duş başlığının üzerine dökün. Duş başlığını bu tencerede bir gece bekletin.
Sıcak su, plastik duş başlıklarına zarar verebilir. Bu sebeple plastik duş başlıklarını sıcak suda bekletmeyip sadece suyun içine belli sürelerle sokup çıkarabilirsiniz.

Ev Tekstil Pazarı
 

20 Eylül 2016 Salı

Dondurulmuş Gıdaları Nasıl mı Çözüyoruz?

Kışın kullanılmak üzere buzlukta saklanan yiyeceklerin mevsimi geldi. Buzdolabında donmuş halde bekleyen gıdaların pişirilmeye ve yenmeye hazır hale gelebilmeleri için çözdürülmeleri gerekir.
Dondurulmuş sebze, dondurulmuş et… hepsi yenmek için hazır, fakat önce çözülmeleri gerekiyor. Pratik birkaç yöntemle dondurulmuş gıdaları kolayca çözdürebilirsiniz.

Dondurulmuş Gıda Nasıl Çözülür?

Buzdolabında Bekletme Yöntemi

Bu yöntem özellikle et ve hamur işlerinde kullanılmalıdır. Sebze ve meyveler için uygun değildir. Donmuş sebze ve meyvelerin çözünmek için bekletilmeleri vitaminlerinin yok olmasına sebep olur. Bu yöntem et ve hamur işleri için oldukça sağlıklıdır, fakat aynı zamanda çok uzun zaman gerektirir. Eğer yeterli süreniz varsa et ve hamur işleri için bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Soğuk Su Yöntemi

Donmuş gıda soğuk suyun içine konur ve su her 30 dakikada bir değiştirilir. Dondurulmuş et, tavuk ya da kıyma 1-1,5 saat içinde kolayca çözdürülebilir. Bu yöntemle çözdürdüğünüz gıdayı hemen pişirerek tüketmelisiniz. Aksi durumda tekrar dondurmaya kalkarsanız gıda ziyan olur.

Mikrodalga Yöntemi

Bu yöntem dondurulmuş et, tavuk, sebze ve hamur işleri için uygundur. Mikrodalga aletinde çözdürme için özel bir seçenek olur, onu kullanmanız önerilir. Eğer böyle bir seçenek yoksa ısıtarak da çözdürebilirsiniz. Fakat gereğinden fazla ısıtırsanız gıdalar bozulabilir. Çözdürdüğünüz gıdayı hemen pişirerek tüketmelisiniz.

Sıcak Su Yöntemi

Bu yöntemi kullanacaksanız, çözdüreceğiniz et 2,5 santimden kalın olmamalıdır. Kullanacağınız suyun sıcaklığı da 39 derece olmalıdır. Tavuk ise 60 derece sıcak suda çözdürülebilir. 2,5 santimden kalın et ve tavuk için bu yöntem önerilmez.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dondurulmuş meyve ve sebzelerin vitamin kaybına uğramaması için çözdürüldükten hem sonra pişirilmeleri gerekir.
  • Soğuk suda çözdüreceğiniz eti poşetten çıkarmamalısınız.
  • Dondurulmuş gıdalar çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
  • Buzdolabı yöntemi ile çözdürülen et pişirilmeden önce 3-5 gün buzdolabında bekletilebilir.
  • Buzdolabı yöntemi ile 2-2,5 kilogramlık bir gıdanın çözülmesi yaklaşık 24 saat sürer.
Bu yöntemleri kullanarak dondurulmuş sebze ve meyveleri kolayca çözdürebilirsiniz.

Ev Tekstil Pazarı
 

19 Eylül 2016 Pazartesi

RUTUBET KOKUSUNDAN KURTULMAK İSTİYORSANIZ BUYRUN


Havadaki nemden kaynaklanan rutubet, özellikle yağmurlu dönemlerde evdeki en büyük sorun haline gelir. Yağmurun duvara ya da tavan içine geçmesi rutubet oluşmasına sebep olur.
Rutubet de kötü bir koku oluşturur. Rahatsız edici bir koku olmasının yanı sıra rutubet sağlık açısından da zararlıdır. Rutubet kokusunu önlemek için pratik önlemler alabilirsiniz.
Bu kokudan kurtulabilmek için öncelikle rutubeti önlemeye çalışmalısınız, bunun yanı sıra önlemler işe yaramamışsa da kokuyu gidermeniz mümkün.
Rutubet oluşmasının temel nedeni evin iyi yalıtılmamış olmasıdır. Dışarıdaki soğuk hava ile içerideki sıcak havanın birleşmesiyle evde rutubet oluşur. Evdeki ısı farklıkları da rutubet oluşmasına sebep olur. Isıtmanın sobayla sağlandığı durumlarda odalar arasında ısı farkları rutubete neden olabilir.

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

  • Rutubet alan eşyalarınızı kahve telvesi ve toz hardalla ovalarsanız koku ortadan kalkacaktır.
  • Rutubetin önlenmesine en etkili yöntem ortamın sık sık havalandırılması ve temizlenmesidir.
  • Duvarda rutubet varsa boyalar dökülmeye başlar. Böyle bir durumda dökülen boyayı kazıyın ve yerine sıva sürün. Ardından duvarı yeniden boyayın.
  • Kıyafetlerde oluşan rutubet kokusunu gidermek için kıyafetlerinizi içine karbonat koyduğunuz suyla yıkayın.
  • Evdeki ısı kaybını önlemek de rutubeti önlemeye yardımcı olur.
  • Islak çamaşırları evin içinde kurutmayıp balkonda kurutun. Böylece evdeki ısı kaybı önlenmiş olur.
  • Bir portakala karanfil saplayın ve ağzı açık bir kutunun içine sofra tuzu koyun. Tuz kutusuyla karanfilli portakal rutubet kokusunun giderilmesine yardımcı olur.
Siz de bu yöntemleri uygulayarak evinizde oluşan rutubet kokusunu giderebilirsiniz.

9 Eylül 2016 Cuma

Eti Sağlıklı Pişirme Yöntemleri


  • Etin yumuşaması için yavaş yavaş pişirmek gerekir. Etin içinin ve dışının aynı oranda pişmesine özen gösterilmelidir.
  • Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer. Eti fırında pişirmek için ideal derece 180’dir.
  • Et suyu kullanırken, günlük olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir. Et suyu gününde tüketilmediğinde, lezzetinden kaybeder.
  • Izgara eti servis yaparken üzerine bir parça yağ koyarak, hem lezzetini, hem de estetiğini arttırmış olursunuz.
  • Eti kavururken tencerenin etrafında biriken yapışkan yağları atmayıp, bir kapta toplayın. Bunlar bol miktarda aroma içerir.
  • Köftenin yumuşak olması için yoğururken içine bir yumurta sarısı ya da bir diş sarımsak koyun. Köfteyi sert tercih ediyorsanız, içine biraz kaşar peyniri rendeleyin.
Püf noktalarına dikkat ederek pişireceğiniz etlerle sağlıklı ve lezzetli mangal partileri yapabilirsiniz.

8 Eylül 2016 Perşembe

Eylül Ayı Doğa Takvimi

Fırtınaların ardından turnalar, ebabiller ve kırlangıçların da göçmesiyle yaz sona eriyor. Doğa takvimine göre eylül ayında neler olacak?
Bilimin henüz böyle gelişmediği dönemlerde insanlar doğa olaylarını yorumlayarak takvimler oluştururlardı. Bu takvimler coğrafyaya ve kültürlere göre farklılık gösterirdi. Uzun yıllar doğanın ve iklim koşullarının gözlemlenmesi ile oluşturulan bu takvimler köklü ve zengin bir kültürel geleneğin ürünüdür.
Hangi ürünün ne zaman ekileceği, çiçeklerin ne zaman açacağı, zemherinin ne zaman biteceği, güllerin ne zaman budanacağı bu gözlemler sonucunda belirlenir ve bu bilgilere göre takvim oluşturuldu.
Bu bilgiler bilimsel verilerin değil, gözlemlerin sonucunda edinilirdi. Fakat bu geleneksel takvimlerin çoğunlukla 1-2 gün sapmayla da olsa isabetli tahminler yaptıkları görülür.
Bu takvimler aynı zamanda kültürel mirasa da işaret eder. Bu gözlemlerin kültürel mirasa da önemli etkileri olmuştur. Çünkü halk takvimleri uzun zamana dayanan tecrübelere dayanarak oluşturulmuştur.
Kadim bir kültürel çeşitliliğin olduğu Anadolu’nun da geleneksel bir takvimi var. Anadolu’da birçok köyde hâlâ bu geleneksel bilgilere uyularak tarım takvimi belirlenmektedir.

Eylül Ayı Doğa Takvimi

  • 1 Eylül: Yeniay
  • 6 Eylül: Bıldırcın fırtınası
  • 7 Eylül: Yaz sonu fırtınası, sebzelerin soğuklardan etkilenmeye başlaması
  • 8 Eylül: Koç ayırma zamanı
  • 13 Eylül: Çaylak fırtınası
  • 15 Eylül: Bağ bozumunun bitişi
  • 16 Eylül: Dolunay
  • 21 Eylül: Günle gecenin eşitlenmesi
  • 23 Eylül: Koç katımı zamanı
  • 25-28 Eylül: Kestane karası fırtınası
  • 29 Eylül: Turna geçimi fırtınası, turnaların göçü
  • 30 Eylül: Kırlangıç ve ebabillerin göç etmesi
Fırtınalarla başlayan eylül göçlerle sona eriyor. Rastlarsanız ebabilleri izlemeyi unutmayın.

Ev Tekstil Pazarı
 

6 Eylül 2016 Salı

Çocuklar için Doğru Çanta ve Ayakkabı


Yanlış çanta omurgada eğriliğe, aşırı büyük ya da küçük ayakkabılar çocukların ayak kemiklerinin zarar görmesine neden olur. İşte size doğru alışveriş için tüyolar

Okul alışverişinin en önemli iki parçası ayakkabı ve çantadır... Henüz gelişme çağında olan çocuklar için bu iki malzemenin hatalı alınması çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Biz de Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Yılmaz'dan okul çağındaki çocuklara çanta ve ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrendik...

Bel kemeri de olmalı!

 Sırt çantası ve içindeki ağırlıkların toplamı, vücut ağırlığının yüzde 15'inden az olmalı.
Ağırlık uygun dağıtılmalı. Daha ağır eşyalar bele daha yakın konmalı.
Sırt çantası uzun süre taşınmamalı. Uzun süre ayakta kalınacaksa sırttan çıkarılmalı.
Sırt çantasının geniş ve destekli omuz askıları ve bel kemeri bulunmalı.
Sırt çantası, her iki omuzdan asılarak düzgün taşınmalı.
Çantanın taşınma düzeyi kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalı.
Çanta, bel kemeriyle sabitleştirilmeli. Böylece yer değiştirmesi önlenir ve postür bozulmaz.

Bel ağrısından koruyun

Op. Dr. İsmail Yılmaz, miniklerin bel ağrısından korunmak için neler yapması gerektiğini şöyle anlattı: 
Doğru sırt çantası seçilmeli. 
Çocukların taşıdığı yükü azaltmak için okulda dolaplar olmalı. 
Bilgisayar kullanırken vücut doğru kullanılmalı. 
Çocuğun teneffüslerde fiziksel aktivite yapması teşvik edilmeli. Aşırı spor ve aşırı fiziksel aktivitelerden, omurgada yıpranma nedeniyle bel ağrısı ve fıtığa yol açabildiğinden sakınılmalı. 
Ebeveynler, çocuklarının omurgasına bakarak bir eğrilik, kamburluk olup olmadığını sık sık kontrol etmeli.

Ayakları büyür diye büyük numara almayın

Okul döneminde çocukların en önemli ihtiyaçlarından biri ayakkabıdır. Çünkü yanlış ayakkabı seçimi, çocuğunuzun ayak sağlığını olumsuz etkileyerek ileride çok önemli sorunlara yol açabiliyor. Çocuğunuz için en uygun ayakkabıyı nasıl seçeceğinizi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Yılmaz "Bu dönemde çocuğunuzun ayakları çok kısa süreler içinde büyüyecektir" diyen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyük ihtimalle alacağınız ayakkabı eskimeden, çocuğunuzun ayağına ufak gelmeye başlayacaktır. Aileler bu durumu göz önünde bulundurarak genelde çocuklarına göre 1 ya da 2 numara büyük ayakkabılar alırlar. Bu çok yanlış bir tercihtir. Çünkü bu dönemde çocuklar hareketli olduklarından ayakkabının içinde oluşan boşluk ayakkabı vurmasına, burkulmalara ve yaralara neden olabilir. Çocuğunuza alacağınız ayakkabı, en fazla yarım numara büyük olmalıdır. Eğer çocuğunuzun ayağında herhangi bir problem varsa o zaman standart ayakkabılar yerine hekiminize danışarak soruna uygun çözümler sunan ayakkabılar ya da tabanlıklar kullanmanızda yarar var."

Plastik ve sentetik değil deri modelleri tercih edin

Çocuğunuzun ayak gelişimini korumak için rahat, yumuşak ve esnek ayakkabıları tercih edin.
Çocuğunuzun ayak sağlığını korumak için plastik ve diğer sentetik malzemelerden yapılan ayakkabılar yerine, deri veya kanvas olan modelleri tercih edin.
Ayakkabının iç yüzeyinin sıcağa ve terlemeye karşı ter emici malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin. Aynı zamanda kışın çocuğunuzun ayağını soğuktan koruyacak ayakkabıları seçin.
 Ayakkabının çocuğun ayağına uygun olmasına özen gösterin.
 Ön kısmı geniş ve yuvarlak, arka kısmı güçlü ve hareketsiz olan ayakkabılar daha uygundur.

Ayakkabıyı öğleden sonra satın almak lazım

 Çocukların da ayaklarının, büyüklerde olduğu gibi gün içinde şşiebileceğini unutmayın. Bu yüzden çocuğunuzun ayakkabısını sabah saatlerinde değil, öğleden sonra satın alın. Böylece ayağına en uygun numarayı alabilirsiniz.
Ayakkabı alırken ayakkabının çocuğunuzun ayağına tam oturup oturmadığını, büyük gelip gelmediğini her zaman kontrol edin. Bunu çocuğunuz ayaktayken ayakkabının ucuna başparmağınızla bastırarak anlayabilirsiniz. Ayakkabı en uzun ayak parmağından bir başparmak ölçüsünde uzun olmalıdır.
Çocuğunuz yanınızda değilken ayakkabı almak zordur. Çocuğunuzun ayağının taslağını çıplak olarak bir kartona çizip kartonu en uzun ayak parmağına 12 mm daha ekleyerek keserseniz doğru bir şablon elde edebilirsiniz. (Her iki ayak için ayrı ayrı ölçü almak lazım)

Ev Tekstil Pazarı