22 Ağustos 2016 Pazartesi

KAVUNLARIN ÇEŞİTLERİNİ SİZİN İÇİN ARAŞTIRDIK

Kabakgiller ailesinden  iri bir meyve olan kavun, yaz aylarının ferahlatıcı ve vazgeçilmez lezzetidir.
Türkiye’de yetiştirilen başlıca ka­vun türleri topatan, Van kavunu (kantalup), Hasanbey ve altınbaş kavun­larıdır.

Kavunlar

Hasanbey Kavunu
Hasanbey kavununun orta büyüklükteki meyveleri yuvarlak, sap kısımları hafif sivricedir. Kabuğu yeşildir. Üzeri kırışık ve kalındır. Meyve kısmı beyaz renklidir. Meyve kısmı turuncu olanları da vardır. Tatlı ve sulu bir çeşittir.
Kırkağaç (Altınbaş) Kavunu
Meyvesi yuvarlak olan Kırkağaç kavunu adını yetiştirildiği yerden alır. Oval ve uzun çeşitleri de vardır. Kabuğu sarıdır. Üreri yeşil benekli, kırışık ve kalındır. Meyve kısmı beyazdır. Tatlı ve suludur.
Yuva Kavunu
Yuvarlak bir kavun çeşidi olan Yuva, koyu yeşil renklidir. Yenen kısmı kalındır. Kabukları incedir. Serin yerde tutulursa uzun süre taze saklanabilir.
Van (Kantalup) Kavunu
Kabuğu ağsı yapıdadır. Meyveleri yuvarlaktır. Şeklen alt ve üstten basıktır. Dilimli bir yapıdadır. En çok tüketilen kavun çeşididir. Meyvesi turuncudan sarıya dönüktür. Meyvesi yumuşak, sulu ve tatlıdır. Olgun halinin aroması güzel kokuludur.
Topatan Kavunu
Trakya ve İstanbul bölgesinde yetiştirilir. İnce ve sarı kabukludur. Dayanıksız ver erkenci bir çeşittir.Uzun oval şeklide, 2-3 kilogram ağırlığındadır. Kabuğu sarıdır. Meyve rengi beyazdır.  Tatlıdır ve güzel kokuludur.
Honeydew Kavunu
Yaklaşık 20 santim uzunluğunda, oval yapılıdır. Kabuk rengi başlangıçta yeşilimsi beyaz renkte iken daha sonra kremsi sarı renge döner. Meyvesi kalın, etlidir ve açık yeşil renktedir. Sulu ve tatlı bir çeşittir.
Casaba Kavunu
Meyve kabuğu düz yapıdadır. Rengi değişkendir.  Uzunlamasına derin girintilere sahip bir çeşittir.
Galia Kavunu
Avrupa’da en yaygın kavun çeşididir. Kabuğu sarımsı, açık yeşil renktedir. Meyve eti yeşil renktedir. Tatlıdır.

Ev Tekstil Pazarı
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder