Hıdırellezi hayırladık, kırkikindi yağmurları da geldi çattı. Yavaş yavaş bağlata yerleşme vakti de geliyor. Doğa takvimine göre mayıs ayında neler yapılacak?
Geçmiş zamanlarda insanlar doğa olaylarını yorumlayarak takvimler oluştururlardı. Bu takvimler coğrafyaya ve kültürlere göre farklılık gösterirdi. Uzun yıllar doğanın ve iklim koşullarının gözlemlenmesi ile oluşturulan bu takvimler köklü ve zengin bir kültürel geleneğin ürünüdür.
Hangi ürünün ne zaman ekileceği, çiçeklerin ne zaman açacağı, sebzelerin ne zaman yetişeceği, yağmurların ne zaman yağacağı bu gözlemler sonucunda belirlenir ve bu bilgilere göre takvim oluşturulurdu.
Bu bilgiler bilimsel verilerin değil, gözlemlerin sonucunda edinilirdi. Fakat bu geleneksel takvimlerin çoğunlukla 1-2 gün sapmayla da olsa isabetli tahminler yaptıkları görülür.
Bu takvimler aynı zamanda kültürel mirasa da işaret eder. Çünkü halk takvimleri uzun zamana dayanan tecrübelere dayanarak oluşturulmuştur.
Kadim bir kültürel çeşitliliğin olduğu Anadolu’nun da geleneksel bir takvimi var. Anadolu’da birçok köyde hâlâ bu geleneksel bilgilere uyularak tarım takvimi belirlenmektedir.
Mayıs Ayı Doğa Takvimi
- 2-4 Mayıs: Çiçek fırtınası
- 6 Mayıs: Hıdrellez, Yeniay
- 11 Mayıs: Kırkikindi yağmurlarının sonu
- 16 Mayıs: Filizkıran fırtınası
- 20-22 Mayıs: Engirkıran fırtınası, Kokulya fırtınası, Ülker fırtınası, bağların çapalanma zamanı
- 22 Mayıs: Dolunay
- 29 Mayıs: Suyun topraktan çekilmeye başlaması
- 28 Mayıs: Koyun kırkma zamanı
- 30 Mayıs: Bağlara yerleşme zamanı, kabak meltemi
Nihayet yaz geliyor, havalar ısınmaya başlıyor. Dört gözle beklediğimiz yaz meyveleri de tezgahlardaki yerini almaya başlıyor. Yazımız hayrolsun.
Ev Tekstil Pazarı |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder