Çocuk ve bebek odalarının dekorasyonu evin diğer bölümlerinden daha önemlidir. Çocuğun güvenliği sağlanmalı, rahat hareket edebileceği bir alan oluşturulmalı ve fiziksel gelişimini destekleyici bir dekorasyon yapılmalıdır.
Oda seçiminde ön planda tutulması gereken kriter odanın, evin güneş alan cephesinde bulunmasıdır. Güneş alan bir oda tercih edilemiyorsa, dekorasyonda açık renkler tercih edilmelidir. Aşırı parlak, göz yoran renkler çocuğun huzurunu kaçıracak, odada uykuya dalmasını zorlaştıracaktır. Bunların yanı sıra, odanın ışığı kuvvetli olmalı ve ışık mutlaka tavandan gelmelidir.
Oda ebeveyn yatak odasına yakın ve sessiz olmalıdır. Odada kullanılacak yer malzemeleri mutlaka kolay temizlenebilir malzemeden olmalıdır.
Gereksiz kalabalık hem çocuğun oyun alanını daraltacak hem de kaza risklerini arttıracaktır. Bu sebeple çocuk odası gereksiz eşyalarla doldurulmamalı, odada hem çocuk hem de ebeveynler için özgürce hareket edebilecek bir alan bırakılmalıdır.
Mobilyalar mutlaka korunaklı olmalı, yatak da anti bakteriyel, orta sertlikte ve yarı ortopedik olmalıdır. Mobilyalar mümkün olduğunca köşesiz seçilmeli, çok büyük olanlar duvara monte edilmelidir.
ÇOCUK ODASI DEKORASYONU
Çocuklar ebeveynlerini model alırlar. Öncelikle kendi sorumluluk alanınızı derli toplu tutarak çocuğunuza örnek olmalısınız. Odasında çocuğa özgür bir alan oluşturmalısınız. Çocuk da sizden gördüğü şekilde kendi alanını düzeli tutmaya çalışacaktır.
Sabahları yatakların toplanmasını ve odaya dağılmış eşyaların toplanmasını bir kural haline getirmelisiniz. Odasını toplaması konusunda çocuğunuzu teşvik etmelisiniz. Çocuğun eşyalarını kolayca kaldırabileceği sepetler, alçak çekmeceler, oyuncak kutuları benzeri yardımcı araçlar edinmelisiniz.
Çocuk odalarının düzenini diğer odalar gibi düşünmemelisiniz. Her an oyun oynamaya hazır olan çocuklar, odayı da her an dağıtmaya hazır demektir. Bu sebep çocuk odalarında fazla eşya bulundurulmamalıdır. Çocuklara oyun oynayacak yer açılmalıdır.
Çocuklara eşya yerleştirme ve gruplama öğretilmelidir. Kitaplar, pelüş oyuncaklar ya da boya malzemeleri için ayrı yerler belirleyin. Çocuk, eşyalarını nerede bulabileceğini bilmeli. Eşyalarını kolayca bulamaması durumda etrafı daha da çok dağıtabilir. Bu sebeple eşyaların nerede olduğunu bilmeli ve onlara kolayca ulaşabilmelidir.
Çocuk odaları çocukların fiziksel özelliklerine göre düzenlenmelidir. Çocuğun yetişebileceği yükseklikte raflar ve askılıklar tercih edilmelidir. Bu eşyalar da çocuk için tehlike oluşturmayacak şekilde olanlardan seçilmelidir.
Odada çocuğunuzun yaptığı resim, oyun hamuru gibi eserleri sergileyebileceği bir köşe oluşturabilirsiniz. Bu da çocuğunuzun odayı sahiplenmesine ve daha özenli davranmasına yardımcı olacaktır.
Ev Tekstil Pazarı |